How to:
Bescherm uw computer tegen elektrische problemen

Bescherm uw hardware tegen elektrische problemen

Uw PC staat continu in verbinding met het elektriciteitsnetwerk. Op dit netwerk heeft u diverse apparaten aangesloten. Maar heeft u zich wel een afgevraagd wat er gebeurt als de buren hun zwembad van 5000 watt uitzetten. Of als iemand een defect apparaat heeft wat storingen in de toelevering van elektriciteit veroorzaakt? Uw PC kan volledig verwoest worden en zelfs brand veroorzaken.

Waar moet u tenminste aan denken:

  • Uw computerapparatuur heeft meestal een geaarde stekker. Zorg dat het stopcontact ook daadwerkelijk geaard is.Voorkom elektrische problemen door een geaard stopcontact.
  • Gebruik een stekkerblok met overspanningsbeveiliging. Dit werkt alleen als de wandcontactdoos geaard is!!!
  • Schakel uw apparatuur uit indien u deze langer dan 30 minuten niet gebruikt. Tevens bespaart u hiermee aanzienlijk op uw elektriciteitskosten.

Wij hebben al vele voedingen, moederborden, processoren, geheugenbankjes  en harde schijven die beschadigd waren door elektrische schommelingen  vervangen. Onderneem dus snel actie voor het te laat is.

computer-upsBovenstaande heeft betrekking op overspanning. Maar uw PC beschadigd ook bij het wegvallen van de elektrische spanning. Daarvoor is er UPS apparatuur op de markt. Ook dit werkt alleen op een geaard stopcontact! Een UPS doet twee dingen. Ten eerste filtert het de elektriciteit van spanningspieken en daarnaast vangt het stroomuitval op door over te schakelen op accu stroom. Indien de stroom wordt onderbroken schakelt de UPS over op de accu en geeft een waarschuwingstoon. U kunt de PC in geval van langere storing (meer dan 10 – 25 minuten afhankelijk van de apparatuur en de gebruikte UPS) afsluiten zonder beschadiging. Vanaf 59 euro heeft u al een UPS.