Verschillende typen licenties

Op het internet zijn veel “gratis” software pakketten te downloaden. Bij deze kunt u er eigenlijk altijd vanuit gaan dat dit illegaal is. Een retail software pakket mag immers maar op één computer gelijktijdig actief zijn. Wanneer er een code openlijk op het web staat is geen garantie dat deze code maar eenmalig gebruikt wordt. Wanneer software illegaal is riskeert u een flinke boete. Meestal zijn deze licenties te herkennen aan dat het zogeheten MSDN- licenties zijn, deze licenties zijn bedoeld voor ontwikkelaars. Het programma werkt dan meestal normaal maar doordat het in strijd met de voorwaarde is dit niet legaal.

Uitspraak Europees hof

Om Pre-Owned software te verkopen moet men zich aan verschillende regels houden om te voorkomen dat software makers uitgebuit worden. Deze regels zijn opgesteld door het Europees hof in het arrest van 2012.

Arnoud Engelfriet van IT&Recht heeft hier een duidelijk artikel over geschreven.
Lees hier zijn artikel over de UsedSoft-uitspraak.

Welk type licentie is legaal door te verkopen

  • De licentie moet voor onbepaalde tijd zijn. Er zijn ook licenties die maar voor een aantal jaar geldig zijn. Deze licenties mogen niet verkocht worden.
  • Wanneer een licentie doorverkocht wordt mag deze niet meer door de verkoper gebruikt worden. Zoals u wel begrijpt is het nog steeds verboden meerdere apparaten op een licentie te laten werken.
  • Licenties mogen alleen doorverkocht worden als er oorspronkelijk een economische prijs voor is betaald.
  • Alleen Europese licenties mogen doorverkocht worden.

Indien er aan bovenstaande eisen voldaan wordt, mag u dus gewoon tweedehands software kopen en gebruiken.

Hierbij moet ik wel een kanttekening maken wanneer je de software zakelijk gebruikt. Namelijk als je een controle van de BSA krijgt, in hoeverre je dit per licentie hard kunt maken. En in hoeverre de leverancier dit kan en wil aantonen. Vaak is de tijd die een controle kost al duurder dan het aanschaffen van licenties bij de leverancier. Echter kan je een controle lang afhouden en vooraf alsnog orde op zaken stellen om deze discussie te voorkomen.

Waar kunt u betrouwbaar goedkope Windows en Office licenties aanschaffen

Als het gaat om het leveren van werkende licenties kan ik GAMEKEY discounter persoonlijk aanbevelen.
Bij Microsoft licentie krijg je vaak de keuze tussen de versie Telefonisch activeren (reeds gebruikt) of online activeren (retail of nog nooit gebruikt).
De voorkeur heeft naar mijn mening de goedkoopste, de telefonische activatie is in een paar minuten gedaan.

Disclaimer:
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend en is een opinie aangezien ik zelf geen jurist ben.
Ook is dit in geen geval een aanmoediging voor illegaal gebruik van software.