Apple Mac OS X – Muisaanwijzer problemen

downloadEen veel gehoord en vervelend probleem, uw muis cursor beweegt en klikt plotseling uit zichzelf.
Het probleem hoeft niet altijd continu op te treden en er is geen pijl op te trekken wat nu de oorzaak is. Gezien de diverse oplossingen is de oorzaak is zeer waarschijnlijk de zeer slechte code kwaliteit van OS X. Iets wat Linus Torvalds (bekend als de vader van linux) al jaren verkondigd.

Een onderzoek op internet leert dat er voor dit probleem meerdere oplossingen bestaan en niet elke oplossing bij iedereen werkt.

 • Ingebouwd trackpad uitschakelen
 • Bluetooth uitschakelen
 • PRAM / NVRAM reset
 • Cursor snelheid aanpassen
 • Schermresolutie aanpassen
 • iTunes uitzetten

Ingebouwd trackpad uitschakelen

Het kan mogelijk zijn dat uw trackpad defect is of dat het een storing veroorzaakt. Het uitzetten van de trackpad is niet zomaar mogelijk, hiervoor moet een externe usb of bluetooth muis aangesloten zijn. Vervolgens moet u naar systeemvoorkeuren > toegangkelijkheid > muis en trackpad > Schakel het ingebouwde trackpad uit indien een muis of draadloos trackpad is aangesloten. Bevestig de keuze, sluit een muis aan en uw muiscursor zou weer naar behoren moeten werken. Zo niet, probeer een andere optie.

Bluetooth uitschakelen

Klik op het Bluetooth-statussymbool in de menubalk en kies ‘Schakel Bluetooth in’ of ‘Schakel Bluetooth uit’.Als het Bluetooth-statusmenu niet zichtbaar is, kiest u Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’, klikt u op ‘Bluetooth’ en selecteert u vervolgens ‘Toon Bluetooth in menubalk’.

U kunt Bluetooth ook in- en uitschakelen in het paneel ‘Bluetooth’ in Systeemvoorkeuren. Als u een externe USB-adapter voor Bluetooth gebruikt, worden de opties ‘Schakel Bluetooth in’ en ‘Schakel Bluetooth uit’ mogelijk niet in het paneel ‘Bluetooth’ in Systeemvoorkeuren getoond. In dat geval kunt u Bluetooth uitschakelen door de adapter te verwijderen.

PRAM / NVRAM reset

Voer een PRAM / NVRAM reset uit. Na een herstart zou het probleem (tijdelijk) weg moeten zijn.

 1. Zet de Mac uit.
 2. Zoek de volgende toetsen op het toetsenbord: Command (⌘), Option, P en R.
 3. Schakel de Mac in.
 4. Houd de toetsen Command-Option-P-R ingedrukt zodra u het opstartgeluid hoort.
 5. Houd de toetsen ingedrukt totdat de computer opnieuw opstart en u het opstartgeluid een tweede keer hoort.
 6. Laat de toetsen los.

Cursor snelheid aanpassen

 1. Open Systeemvoorkeuren.
 2. Kies Weergave > Muis of klik op het symbool voor Muis.
 3. Als u wilt instellen hoe snel de aanwijzer (cursor) over het scherm beweegt wanneer u de muis beweegt, klikt u op ‘Aanwijzen en klikken’ en gebruikt u de schuifknop Snelheid aanwijzer om de snelheid aan te passen.

Schermresolutie aanpassen

 1. Kies Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’, klik op ‘Beeldschermen’ en klik vervolgens op ‘Beeldscherm’.
 2. Selecteer ‘Geschaald’ en selecteer vervolgens de gewenste geschaalde resolutie.

iTunes uitzetten

Klik met de rechtermuisknop of ctrl + klik indien u maar een muisknop heeft op het iTunes pictogram in het dock en klik op stop iTunes.