Alles over cat 5, 6 en 7 netwerkkabels

2021-07-01T10:45:15+02:00juni 16th, 2021|

Cat 5e, 6 en 7 kabelschema

Netwerk kabels maken vereist de nodige precisie en kennis. Het gebruik van de juiste materialen en gereedschappen is hierbij erg belangrijk. Veel winkels verkopen dan ook kabels en conectoren die lastig te monteren zijn.

Er zijn verschillende kwaliteiten kabels:

 • STP staat voor Shielded twisted-pair. Dit houdt in dat iedere paar van draden omhuld is met een metaalfolie en dat het geheel van deze paren ook nog omhuld is met metaalfolie.
 • FTP staat voor Foiled twisted-pair. Deze heeft enkel een metaalfolie om alle draden heen, niet per paar draden.
 • UTP staat voor Unshielded twisted-pair. Deze is flexibeler, maar heeft geen metaalfolie, enkel een plastiek omhulsel (net als STP)

UTP is de meest gebruikte kabelsoort. Uitsluitend als het netwerk hele hoge snelheden dient te bereiken wordt een ander soort kabel toegespast (STP). Tot 1 Gb/s kunt u in de meeste gevallen gebruik maken van Cat 5e UTP kabel. Als de kabel van computer naar switch of router loopt dient een rechte kabel (straight) gemaakt te worden. De kabels dienen 1 op 1 aangesloten te worden om zo op beide uiteinden gelijk te zijn.

Gebruik bij voorkeur schema T568B omdat dit de meest gebruikte standaard is.

Hieronder het kabelschema voor Cat 5 t/m 7 netwerkkabels:

De connectoren aansluiten kan lastig zijn. Heeft u hierbij hulp nodig of heeft u geen gereedschap om dit te doen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Cat 6 en 7 nut of noodzaak?

Wanneer kies je voor Cat 6 of zelfs Cat 7 bekabeling? In welke situaties levert dit een meerwaarde op? En waar dient rekening mee gehouden te worden bij het aansluiten?

Wat is Cat 6?

Het voordeel van Cat 6 bekabeling boven Cat 5e is de betere shielding van de kabels en connectoren tot 500MHz. Sinds 2009 is er een nieuwe standaard die nog beter presteert, Cat 6a. Voor Cat 6a is echter ook compatible hardware aan beide kanten nodig om hier gebruik van te kunnen maken. Soms wordt er ook nog over Cat 6e gesproken, maar dat is een marketing term en geen standaard! Cat 6a kan gebruikt worden voor 10Gb/s verbindingen.

Wat is Cat 7?

Cat 7 en Cat 7a zijn nog strengere standaarden voor kabels en connectoren. Hierdoor ondersteunt het nog beter tegen crosstalk, tot wel 1000MHz. Maximale snelheid van de kabel is hierdoor nog hoger, 40Gb/s en 100Gb/s zijn hiermee mogelijk.

Meerwaarde Cat 6 en Cat 7

Aangezien er geen consumenten producten zijn die gebruik maken van snelheden hoger dan 1Gb/s zullen er voor vrijwel alle toepassingen nog gewoon Cat 5e bekabeling worden toegepast mits de kwaliteit van de kabel daadwerkelijk Cat 5e is, de daadwerkelijke kwaliteit van een kabel aangeduid met Cat 5e wil nog wel eens sterk afwijken van de standaard waardoor minder hoge snelheden mogelijk zijn. In datacentra zal Cat 6a en Cat 7a hooguit als goedkoper alternatief worden toegepast voor de communicatie tussen switches of servers. Zowel de kabel als de netwerkapparatuur is goedkoper als je met koper kabels werkt dan met optische glasvezel kabels. Het grootste voordeel van Cat 6a en Cat 7a is dan ook te vinden in de bekabeling zelf, deze is minder gevoelig voor breken dan optische kabel.

Toepasingen Cat 6a en Cat 7a:

 • Communicatie tussen switches
 • Communicatie tussen server en switch

Aandachtspunten bij het aansluiten?

Als u kiest voor een bepaalde standaard is het van belang de juiste kabels, connectoren en netwerkapparatuur toe te passen om hier gebruik van te kunnen maken. Bespaar niet op de eenmalige kosten van kabels en connectoren, want het behalen van 10Gb/s, 40Gb/s of zelfs 100Gb/s is van vele factoren afhankelijk. Ook de maximale lengte is per snelheid anders.

 • Juiste materiaal
 • Rekening houden met de maximale lengte
 • Compatibel apparatuur
 • Rekening houden met eind connectoren

De keuze om een gebouw toekomst bestendig te bekabelen zal lastig worden. Omdat de ontwikkelingen snel gaan kan het voordeel hebben om gelijk te kiezen voor glasvezel, al moet er dan altijd een omzetting plaats vinden van optisch naar elektrisch om de huidige generatie kantoorapparatuur aan te kunnen sluiten. Ook bij grote afstanden zal snel voor glasvezel gekozen worden. Maar door grotere kans op kabelbreuk kan het voordeel hebben om Cat 6a en Cat 7a toe te passen, maar bedenk wel van tevoren waarom er voor een bepaalde standaard gekozen wordt en weeg de voor en nadelen goed tegen elkaar af.

Netwerkkabel kwaliteit – Herken slechte UTP kabel

Helaas worden er heel veel slechte UTP / STP / FTP kabels verkocht. De prijs zegt meestal niets over de netwerkkabel kwaliteit! Koopt u zonder de specificaties te onderzoeken een willekeurige UTP kabel dan is de kans groot dat u een miskoop doet. Dit scheelt u heel veel ellende, want als u pas na installatie er achter komt dat de kabel die in uw huis of kantoor netjes weggewerkt is niet voldoet en niet de noodzakelijke of beoogde snelheid haalt dan moet alles opnieuw getrokken worden.

Ongeacht het type kabel Cat 5e, Cat 6(a) of Cat 7(a) dienen de aderen van de kabel van een bepaalde dikte en materiaal te zijn. Ook zijn nog verschillen als stug of soepel, met of zonder tussenschot en kabels met gemengde materialen.

STUG OF SOEPEL

De keuze tussen stug of soepel heeft te maken met de toepassing.
Een stugge kabel heeft een vaste kern en vereist dan ook een een connector die om die vaste kern klemt.
Een soepele kabel heeft een kern die uit heel veel losse draadjes bestaat, de connector die hiervoor nodig is prikt dan ook door deze draadjes heen.

Stugge kabel wordt voor permanente installatie gebruikt. De kern breekt als deze regelmatig opgerold wordt en is niet geschikt als patchkabel voor onderweg of het inprikken van een computer in een wandcontactdoos. Gebruik voor deze doeleinden dan ook een soepele kabel.

TUSSENSCHOT

Cat 6 heeft vaak ook een plastic tussenschot. Dit voorkomt dat de aderparen onderling gedraaid kunnen raken. Echter bestaan er ook Cat 6 kabels zonder dit tussenschot. Dit tussenschot maakt de kabel minder flexibel en daarmee is het voor het wegwerken soms een probleem. Met een kabelgoot zonder hele scherpe bochten (>90 graden) is dit tussenschot niet problematisch.

MATERIAAL GEBRUIK

Koper is het beste materiaal. Maar helaas besparen fabrikanten op de hoeveelheid koper of gebruiken ze zelfs helemaal geen koper. Om nu toch te kunnen adverteren dat de kabel koper heeft wordt er een laagje koper over aluminium aders, stalen aders of ijzeren aders gedaan. De dikte en weerstand van deze kabels is daarom geheel anders dan bij een kabel met aders van 100% koper. Ook kan de kabel sneller breken!

Vermijd daarom de volgende kabels:

CCA – Copper Cladded Aluminium
CCS – Copper Cladded Steel
CCF – Copper Cladded Ferro

DIAMETER VAN DE ADER

Bestel uitsluitend AWG24 kabel voor de beste netwerkkabel kwaliteit. Kabels van andere materialen hebben vaak een andere dikte.

Wilt u na aankoop de netwerkkabel kwaliteit testen:

 • Houd een magneet bij de aders, ccf/ccs zal worden ontmaskerd, koper is niet magnetisch. De mantel van FTP-kabel kan soms van ijzer zijn dus houd daar rekening mee.
 • Houd een vlammetje een voor een bij de aders. Aluminium smelt bij relatief lage temperaturen die je makkelijk met een aansteker kan bereiken. cca zal worden ontmaskerd, een koperen ader zal alleen maar heet worden en misschien gaan gloeien, pas op voor je vingers
 • Meet de dikte van de adres na. 24AWG= ø0,51mm, 26AWG = ø0,41mm. Stranded is nog te meten met ø0,2mm * 7 aders. Voor andere AWG-maten, zie de tabel op Wikipedia.

Wilt u echt 100% zekerheid dan kunt u ook alle 8 de aders doormeten*. Voor 100 m moet de weerstand minder dan 10 Ohm** zijn. Voor 305m minder dan 30 Ohm**.

* Let erop dat u bij het meten met een multimeter een zo lang mogelijk stuk kabel meet. Dit omdat de weerstand van de meetpennen zelf anders een significant aandeel hebben bij de te meten weerstand.

**De waarde van de paren (blauw <-> groen <-> oranje <-> bruin) mogen iets uiteen lopen daar de twist niet gelijk horen te zijn en dus de draadlengte ook niet gelijk is per paar. Het paar(wit/kleurtje kleurtje) moet wel gelijk zijn. Als u in een lus meet worden de maximale waarden verdubbeld resp. 20 Ohm en 60 Ohm.

Apple Mac OS X – Muisaanwijzer problemen

2021-05-17T11:57:39+02:00april 14th, 2021|

Apple Mac OS X – Muisaanwijzer problemen

downloadEen veel gehoord en vervelend probleem, uw muis cursor beweegt en klikt plotseling uit zichzelf.
Het probleem hoeft niet altijd continu op te treden en er is geen pijl op te trekken wat nu de oorzaak is. Gezien de diverse oplossingen is de oorzaak is zeer waarschijnlijk de zeer slechte code kwaliteit van OS X. Iets wat Linus Torvalds (bekend als de vader van linux) al jaren verkondigd.

Een onderzoek op internet leert dat er voor dit probleem meerdere oplossingen bestaan en niet elke oplossing bij iedereen werkt.

 • Ingebouwd trackpad uitschakelen
 • Bluetooth uitschakelen
 • PRAM / NVRAM reset
 • Cursor snelheid aanpassen
 • Schermresolutie aanpassen
 • iTunes uitzetten

Ingebouwd trackpad uitschakelen

Het kan mogelijk zijn dat uw trackpad defect is of dat het een storing veroorzaakt. Het uitzetten van de trackpad is niet zomaar mogelijk, hiervoor moet een externe usb of bluetooth muis aangesloten zijn. Vervolgens moet u naar systeemvoorkeuren > toegangkelijkheid > muis en trackpad > Schakel het ingebouwde trackpad uit indien een muis of draadloos trackpad is aangesloten. Bevestig de keuze, sluit een muis aan en uw muiscursor zou weer naar behoren moeten werken. Zo niet, probeer een andere optie.

Bluetooth uitschakelen

Klik op het Bluetooth-statussymbool in de menubalk en kies ‘Schakel Bluetooth in’ of ‘Schakel Bluetooth uit’.Als het Bluetooth-statusmenu niet zichtbaar is, kiest u Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’, klikt u op ‘Bluetooth’ en selecteert u vervolgens ‘Toon Bluetooth in menubalk’.

U kunt Bluetooth ook in- en uitschakelen in het paneel ‘Bluetooth’ in Systeemvoorkeuren. Als u een externe USB-adapter voor Bluetooth gebruikt, worden de opties ‘Schakel Bluetooth in’ en ‘Schakel Bluetooth uit’ mogelijk niet in het paneel ‘Bluetooth’ in Systeemvoorkeuren getoond. In dat geval kunt u Bluetooth uitschakelen door de adapter te verwijderen.

PRAM / NVRAM reset

Voer een PRAM / NVRAM reset uit. Na een herstart zou het probleem (tijdelijk) weg moeten zijn.

 1. Zet de Mac uit.
 2. Zoek de volgende toetsen op het toetsenbord: Command (⌘), Option, P en R.
 3. Schakel de Mac in.
 4. Houd de toetsen Command-Option-P-R ingedrukt zodra u het opstartgeluid hoort.
 5. Houd de toetsen ingedrukt totdat de computer opnieuw opstart en u het opstartgeluid een tweede keer hoort.
 6. Laat de toetsen los.

Cursor snelheid aanpassen

 1. Open Systeemvoorkeuren.
 2. Kies Weergave > Muis of klik op het symbool voor Muis.
 3. Als u wilt instellen hoe snel de aanwijzer (cursor) over het scherm beweegt wanneer u de muis beweegt, klikt u op ‘Aanwijzen en klikken’ en gebruikt u de schuifknop Snelheid aanwijzer om de snelheid aan te passen.

Schermresolutie aanpassen

 1. Kies Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’, klik op ‘Beeldschermen’ en klik vervolgens op ‘Beeldscherm’.
 2. Selecteer ‘Geschaald’ en selecteer vervolgens de gewenste geschaalde resolutie.

iTunes uitzetten

Klik met de rechtermuisknop of ctrl + klik indien u maar een muisknop heeft op het iTunes pictogram in het dock en klik op stop iTunes.

How to: Microsoft Outlook e-mail backup

2021-05-17T12:01:27+02:00april 14th, 2021|

How to: Microsoft Outlook e-mail backup

Van toepassing op:

 • Outlook 2013

 • Outlook 2016

 • Outlook 2019

 • Outlook Office 365  

Als u e-mail gebruikt voor uw werk, gebruikt u waarschijnlijk een Exchange- of IMAP-account. Door Exchange- en IMAP-servers wordt uw e-mail automatisch gearchiveerd, zodat u deze altijd en overal kunt openen. Als u een Exchange-account hebt, neemt u contact op met uw beheerder voor toegang tot uw gearchiveerde e-mail.Als u een back-up van de berichtenmappen lokaal wilt maken (terwijl u deze ook opslaat op de server), kunt u automatisch oudere items verplaatsen of verwijderen met AutoArchiveren of de items exporteren naar een PST-bestand dat u later zo nodig kunt terugzetten en gebruiken via importeren.
Openen > Importeren / exporteren1. Selecteer Bestand > Openen en exporteren > Importeren/exporteren.
Naar een bestand exporteren2. Selecteer Exporteren naar bestand en selecteer Volgende.
Selecteer outlook gegevensbestand (.pst)

3. Selecteer Outlook-gegevensbestand (.PST) en selecteer vervolgens Volgende.

Selecteer de map of account en eventueel inclusief submappen4. Selecteer de e-mailmap of account waarvan u een back-up wilt maken en selecteer Volgende.

5. Kies een locatie en naam voor uw back-upbestand en selecteer Voltooien.
6. Als u ervoor wilt zorgen dat niemand toegang heeft tot uw bestanden, typt en bevestigt u een wachtwoord en selecteert u OK.
De berichten die u bewaart in een PST-bestand, verschillen niet van andere berichten. U kunt de opgeslagen berichten net zo doorsturen, beantwoorden en doorzoeken als andere berichten.

How to: Bescherm uw computer tegen elektrische problemen

2021-05-17T12:04:46+02:00april 14th, 2021|

How to:
Bescherm uw computer tegen elektrische problemen

Bescherm uw hardware tegen elektrische problemen

Uw PC staat continu in verbinding met het elektriciteitsnetwerk. Op dit netwerk heeft u diverse apparaten aangesloten. Maar heeft u zich wel een afgevraagd wat er gebeurt als de buren hun zwembad van 5000 watt uitzetten. Of als iemand een defect apparaat heeft wat storingen in de toelevering van elektriciteit veroorzaakt? Uw PC kan volledig verwoest worden en zelfs brand veroorzaken.

Waar moet u tenminste aan denken:

 • Uw computerapparatuur heeft meestal een geaarde stekker. Zorg dat het stopcontact ook daadwerkelijk geaard is.Voorkom elektrische problemen door een geaard stopcontact.
 • Gebruik een stekkerblok met overspanningsbeveiliging. Dit werkt alleen als de wandcontactdoos geaard is!!!
 • Schakel uw apparatuur uit indien u deze langer dan 30 minuten niet gebruikt. Tevens bespaart u hiermee aanzienlijk op uw elektriciteitskosten.

Wij hebben al vele voedingen, moederborden, processoren, geheugenbankjes  en harde schijven die beschadigd waren door elektrische schommelingen  vervangen. Onderneem dus snel actie voor het te laat is.

computer-upsBovenstaande heeft betrekking op overspanning. Maar uw PC beschadigd ook bij het wegvallen van de elektrische spanning. Daarvoor is er UPS apparatuur op de markt. Ook dit werkt alleen op een geaard stopcontact! Een UPS doet twee dingen. Ten eerste filtert het de elektriciteit van spanningspieken en daarnaast vangt het stroomuitval op door over te schakelen op accu stroom. Indien de stroom wordt onderbroken schakelt de UPS over op de accu en geeft een waarschuwingstoon. U kunt de PC in geval van langere storing (meer dan 10 – 25 minuten afhankelijk van de apparatuur en de gebruikte UPS) afsluiten zonder beschadiging. Vanaf 59 euro heeft u al een UPS.

How to: Voldoen aan de AVG in 9 stappen

2024-02-21T16:47:11+02:00december 12th, 2020|

Veel bedrijven voldoen niet aan de huidige Nederlandse wetgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegeven. Laat staan dat deze bedrijven voorbereid of bewust zijn van de nog strengere AVG. De boetes (ook voor het niet melden) zijn enorm!

Meer achtergrond en details kunt u in dit artikel vinden:

Voldoet uw organisatie aan de AVG?

Hoe kunt u of uw organisatie voldoen aan de AVG? Om een globaal beeld te geven van de te nemen acties rondom de voorbereiding en uitvoering van de AVG hebben we een aantal belangrijke punten voor ZZP’ers en kleine bedrijven op een rijtje gezet.

ICT EN DE AVG:

Breng in kaart welke data er wordt verzameld.

Praktisch elk bedrijf is sinds de AVG verplicht een actueel register te hebben van alle persoonsgegevens. Het verwerkingsregister is een document waarbij alle verwerkingen binnen een bedrijf in kaart worden gebracht. Per leverancier moet er duidelijk zijn welke persoonsgegevens deze verwerken, met welke grondslag, wie er toegang toe hebben, welke beveiliging er wordt toegepast en er moet een geldige verwerkersovereenkomst zijn tussen u, de verwerkingsverantwoordelijke en het bedrijf dat deze data voor u verwerkt, de verwerker. Hieronder enkele voorbeelden van verwerkers.

Reduceer de hoeveelheid opgeslagen data.

Het is dus van belang zo min mogelijk persoonsgegevens op te slaan van natuurlijke personen. Probeer hierbij dus de absolute minimum aan data aan te houden dat werkbaar is. En verwijder bij voorbaat alle data waar u geen expliciete toestemming of grondslag voor heeft. Anders kunt u sowieso niet voldoen aan de AVG! Zoals mailinglijsten die u in het verleden mocht aanleggen, dient u nu opnieuw toestemming voor te verkrijgen voordat u deze personen weer mag mailen of zelfs persoonsgegevens mag bewaren.

Reduceer het aantal medewerkers met toegang.

De toegang tot de tot deze gegevens beperken, zorg dat alleen die medewerkers toegang hebben die ook daadwerkelijk toegang moeten hebben voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Dit is vaak veel uitzoekwerk en vereist de nodige technische en IT-technische aanpassingen, maar is van groot belang om te kunnen voldoen aan de AVG.

Breng in kaart welke partijen toegang hebben tot uw bedrijfsdata

Als verantwoordelijke dient u ook te registreren welke leveranciers toegang hebben tot bedrijfsdata en daarmee ook toegang tot de door uw bedrijf verzamelde persoonsgegevens.

Met elke leverancier dient een verwerkersovereenkomst gesloten te worden waaruit blijkt hoe de bewerker (leverancier) met de data om moet gaan.

Ook dient vastgelegd te worden op welke manier deze data is beveiligd. Denk aan de beveiliging vanuit de leverancier, maar ook de beveiliging van de lokale computers die toegang hebben tot de systemen van de leverancier.

U moet dus ook echt vertrouwen in een leverancier hebben en niet maar een verwerkersovereenkomst opstellen omdat dat nu eenmaal moet!

Beveilig de toegang

Het is van belang een betrouwbare leverancier te kiezen. Denk aan zaken als encryptie en technische beveiligingsmethoden, maar ook fysieke toegangsbeveiliging.

Maar gaat het niet alleen om de toegang tot de data, maar ook de toegang tot de apparatuur via welke toegang wordt gelegd. Dus dit omvat diverse lagen en manieren van beveiliging. Voor het overgrote deel bent u zelf geheel verantwoordelijk. Slechts een gedeelte is de verantwoordelijkheid van uw leverancier.

Overige toegangspunten:

 • Netwerk – wanneer is uw router voor het laatst geüpdatet?
 • Computers – heeft u al een nieuwe bios update tegen meltdown, fallout en zombieload?
 • Smartphones – versleuteld en met wachtwoord beveiligd?
 • Vaste telefoon / telefooncentrale
 • USB-sticks of andere data dragers – al afgeschaft of tenminste versleuteld?

Maakt u gebruik van verwerkers?

Voor verwerkers van data dient een aparte overeenkomst te worden afgesloten. Enkele voorbeelden, u huurt een bedrijf in voor de boekhouding, loon administratie of arbodienst die toegang hebben tot uw data en daarop een verwerking uitvoeren. Zorg voor een verwerkersovereenkomst! En zorg dat u op feiten gebaseerd vertrouwen heeft in het feit of u verwerker ook kan voldoen aan de AVG!

Plan van aanpak in geval van een datalek

Is er een plan van aanpak in het geval van een datalek? Wie is verantwoordelijk binnen de organisatie voor het maken van de melding aan de autoriteit? Wie analyseert welke data er precies is gelekt? En is er überhaupt wel een mogelijkheid tot het nagaan? Wie informeert de gedupeerden? Wie stelt verder onderzoek in? Etc.

Verwerking en hergebruik van IT apparatuur

IT afval als oude computers, defecte USB-sticks, defecte telefoons of apparatuur die door een andere medewerker weer gebruikt worden dienen vrijgemaakt te worden van data voordat er iets mee gedaan wordt. Zorg voor een veilige vernietiging van uw opslagmedia en veilige verwijdering van data op apparatuur die hergebruikt wordt (zowel binnen als buiten de organisatie!). Documenteer dit ook in het verplichte register!

Voorlichting van uw personeel

Het is van groot belang dat na het maken van een plan en het beveiliging van de data alle personeel met IT toegang voorgelicht wordt over de AVG. Het personeel is (na een goede beveiliging ingezet te hebben) namelijk de meest waarschijnlijke bron van de lek. Het personeel moet een contactpersoon hebben die de melding van een (mogelijk) lek intern kan melden zodat de organisatie aan haar wettelijke verplichtingen kan voldoen. Elk verdacht voorval dient beoordeeld te worden door een interne of externe medewerker met voldoende kennis van IT en wetgeving.