ICT XS was dit jaar weer op de InfoSecurity 2017 in de jaarbeurs Utrecht. Veel bedrijven hadden een stand met oplossingen voor databeveiligingsproducten. Ook ESET was uiteraard aanwezig. Helaas zijn veel oplossingen voor kleine bedrijven en ZZP’ers niet bereikbaar, erg duur of vereisen een eigen serverpark.

Ook heb ik diverse bijeenkomsten bijgewoond om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de EU GDRP / AVG die binnenkort gehandhaafd gaat worden en grote impact heeft op alle bedrijven in Nederland. Uit onderzoek bleek dat 90% van de bedrijven nog niet is begonnen met voorbereidingen. Kleine bedrijven hebben dan wel iets korter nodig om zich voor te bereiden en veranderingen aan te brengen, maar het is al vrij laat als u nu pas begint.

De Authoriteit Persoonsgegevens is opgedragen om een aantal voorbeelden te stellen, wat waarschijnlijk in houd dat er flinke boetes uitgedeeld worden om ervoor te zorgen dat bedrijven hier werk van gaan maken.

Lastig is om nu al te zeggen waar de Autoriteit Persoonsgegevens op gaat letten en dat kan naar verloop van tijd ook weer veranderen. Van belang is in ieder geval goed voorbereid te zijn.

Uiteraard is een goede beveiliging, een goed IT beleid, voorlichting over de EU GDPR / AVG en een register niet alleen van belang voor het beveiligen van persoonsgegevens. Dit kan als een aanleiding gezien worden uw bedrijf te beveiligen. Ook is het niet zo dat dit een geheel nieuwe wetgeving is, het merendeel van de regels stond al in de Wbp van 1995.