NETWERK EN WIFI2020-04-29T11:08:22+02:00

Netwerk en WiFi

ICT XS is gespecialiseerd op het gebied van netwerken en WiFi.

Hulp nodig bij:

 • Internetstoring
 • Installatie van uw internet verbinding
 • WiFi netwerk voor uw huis, kantoor, winkel of hotel
 • VPN tussen twee locaties of voor uw mobiel
 • Configuratie van netwerkapparatuur
 • Beveiliging en beheer van uw router en access points

Ook uw netwerk en het gebruik van een beveiligde verbinding is essentieel om te kunnen voldoen aan de AVG en uiteraard voor de beveiliging van uw gegevens.

Mogelijk dat u er niet bij stil staat, maar netwerken vormen een groot risico.

 • Verouderde software op uw router of access points
 • Onveilige instellingen op uw router printer of ip camera
 • Gebruik van publiek WiFi zonder VPN

Internet

Internet - problemen en snelle oplossingen - internet guru

Ondanks vele verbeteringen in de techniek kunt u toch wel eens problemen in uw thuis- of bedrijfsnetwerk ondervinden.

ICT XS gaat verder waar uw internet provider stopt en lost problemen snel en doeltreffend op.

Ik help u bij:

 • Provider keuze
 • Besparen op onnodig dure abonnementen
 • Overal internet toegang

WiFi

Ik los problemen op met WiFi dekking, WiFi snelheid en veiligheid.

Zowel voor uw woning als uw bedrijfsnetwerk is het van belang dat u snel en veilig uw digitale zaken kunt regelen.

Geen loze beloftes, maar professionele netwerken zowel voor thuisgebruik als zakelijk gebruik. Regelmatig updates en nieuwe features ondanks dat het betaalbare netwerk en WiFi apparatuur.

Ubiquity bied een breed aanbod voor zowel thuisgebruik als zakelijk gebruik.

WiFi netwerken troubleshoot en installeer ik zowel managed (Ubiquiti Networks) als unmanaged. Het voordeel van een professioneel managed WiFi netwerk is dat de installatie van meerdere accesspoints, het aanpassen van instellingen en het verhelpen van storingen veel sneller gaat. Het aansluiten is nog gemakkelijker en mooier in combinatie met een Power-Over-Ethernet switch.

Ook beheer op afstand behoort tot de mogelijkheden waardoor uw netwerk op verzoek weer up-to-date is. Elke router of accesspoint heeft een stukje software met kwetsbaarheden. Veel merken bieden maar zeer beperkte software updates en dus grote kans dat uw netwerk onveilig is en u een nieuwe router of accespoint moet kopen om veilig te kunnen werken. Ubiquiti bied zeer frequent updates, zowel veiligheids-updates als extra functies.

Bent u de loze beloftes van diverse internet providers ook zat? Neem contact op als u stabiele en snelle WiFi wilt overal in uw woning!

netwerken - problemen en oplossingen - netwerk guru

Netwerken

Tegenwoordig zijn er legio apparaten op uw netwerk aangesloten. Ook installatie en probleemoplossing bij randapparaten als printers, scanners, camera’s, intercom, geluidsapparatuur, verlichting en nog veel meer.

Soms kan het verstandig zijn een apart netwerk op te zetten voor bepaalde ‘slimme’ apparaten om het hoofdnetwerk te beschermen in het geval van een lek in de software om te voorkomen dat het netwerk plat gaat en uw core business niet meer door kan of zelfs ongemerkt data lekken plaats vinden.

Netwerkkabel kwaliteit – Herken slechte UTP kabel2020-09-20T10:10:47+02:00

Netwerkkabel kwaliteit – Herken slechte UTP kabel

ICT XS - Netwerk kabel kwaliteit bepalen Helaas worden er heel veel slechte UTP / STP / FTP kabels verkocht. De prijs zegt meestal niets over de netwerkkabel kwaliteit! Koopt u zonder de specificaties te onderzoeken een willekeurige UTP kabel dan is de kans groot dat u een miskoop doet. Dit scheelt u heel veel ellende, want als u pas na installatie er achter komt dat de kabel die in uw huis of kantoor netjes weggewerkt is niet voldoet en niet de noodzakelijke of beoogde snelheid haalt dan moet alles opnieuw getrokken worden.

Ongeacht het type kabel Cat 5e, Cat 6(a) of Cat 7(a) dienen de aderen van de kabel van een bepaalde dikte en materiaal te zijn. Ook zijn nog verschillen als stug of soepel, met of zonder tussenschot en kabels met gemengde materialen.

STUG OF SOEPEL

De keuze tussen stug of soepel heeft te maken met de toepassing.
Een stugge kabel heeft een vaste kern en vereist dan ook een een connector die om die vaste kern klemt.
Een soepele kabel heeft een kern die uit heel veel losse draadjes bestaat, de connector die hiervoor nodig is prikt dan ook door deze draadjes heen.

Stugge kabel wordt voor permanente installatie gebruikt. De kern breekt als deze regelmatig opgerold wordt en is niet geschikt als patchkabel voor onderweg of het inprikken van een computer in een wandcontactdoos. Gebruik voor deze doeleinden dan ook een soepele kabel.

TUSSENSCHOT

Cat 6 heeft vaak ook een plastic tussenschot. Dit voorkomt dat de aderparen onderling gedraaid kunnen raken. Echter bestaan er ook Cat 6 kabels zonder dit tussenschot. Dit tussenschot maakt de kabel minder flexibel en daarmee is het voor het wegwerken soms een probleem. Met een kabelgoot zonder hele scherpe bochten (>90 graden) is dit tussenschot niet problematisch.

MATERIAAL GEBRUIK

Koper is het beste materiaal. Maar helaas besparen fabrikanten op de hoeveelheid koper of gebruiken ze zelfs helemaal geen koper. Om nu toch te kunnen adverteren dat de kabel koper heeft wordt er een laagje koper over aluminium aders, stalen aders of ijzeren aders gedaan. De dikte en weerstand van deze kabels is daarom geheel anders dan bij een kabel met aders van 100% koper. Ook kan de kabel sneller breken!

Vermijd daarom de volgende kabels:

CCA – Copper Cladded Aluminium
CCS – Copper Cladded Steel
CCF – Copper Cladded Ferro

Lees ook: Cat 5, 6 en 7 kabelschema

Lees ook: Cat 6 en 7 nut of noodzaak?

DIAMETER VAN DE ADER

Bestel uitsluitend AWG24 kabel voor de beste netwerkkabel kwaliteit. Kabels van andere materialen hebben vaak een andere dikte.

Wilt u na aankoop de netwerkkabel kwaliteit testen:

 • Houd een magneet bij de aders, ccf/ccs zal worden ontmaskerd, koper is niet magnetisch. De mantel van FTP-kabel kan soms van ijzer zijn dus houd daar rekening mee.
 • Houd een vlammetje een voor een bij de aders. Aluminium smelt bij relatief lage temperaturen die je makkelijk met een aansteker kan bereiken. cca zal worden ontmaskerd, een koperen ader zal alleen maar heet worden en misschien gaan gloeien, pas op voor je vingers
 • Meet de dikte van de adres na. 24AWG= ø0,51mm, 26AWG = ø0,41mm. Stranded is nog te meten met ø0,2mm * 7 aders. Voor andere AWG-maten, zie de tabel op Wikipedia.

Wilt u echt 100% zekerheid dan kunt u ook alle 8 de aders doormeten*. Voor 100 m moet de weerstand minder dan 10 Ohm** zijn. Voor 305m minder dan 30 Ohm**.

* Let erop dat u bij het meten met een multimeter een zo lang mogelijk stuk kabel meet. Dit omdat de weerstand van de meetpennen zelf anders een significant aandeel hebben bij de te meten weerstand.

**De waarde van de paren (blauw <-> groen <-> oranje <-> bruin) mogen iets uiteen lopen daar de twist niet gelijk horen te zijn en dus de draadlengte ook niet gelijk is per paar. Het paar(wit/kleurtje kleurtje) moet wel gelijk zijn. Als u in een lus meet worden de maximale waarden verdubbeld resp. 20 Ohm en 60 Ohm.

Cat 6 en 7 nut of noodzaak?2020-09-15T12:31:00+02:00

Cat 6 en 7 nut of noodzaak?

Wanneer kies je voor Cat 6 of zelfs Cat 7 bekabeling? In welke situaties levert dit een meerwaarde op? En waar dient rekening mee gehouden te worden bij het aansluiten?

Wat is Cat 6?

Het voordeel van Cat 6 bekabeling boven Cat 5e is de betere shielding van de kabels en connectoren tot 500MHz. Sinds 2009 is er een nieuwe standaard die nog beter presteert, Cat 6a. Voor Cat 6a is echter ook compatible hardware aan beide kanten nodig om hier gebruik van te kunnen maken. Soms wordt er ook nog over Cat 6e gesproken, maar dat is een marketing term en geen standaard! Cat 6a kan gebruikt worden voor 10Gb/s verbindingen.

Wat is Cat 7?

Cat 7 en Cat 7a zijn nog strengere standaarden voor kabels en connectoren. Hierdoor ondersteunt het nog beter tegen crosstalk, tot wel 1000MHz. Maximale snelheid van de kabel is hierdoor nog hoger, 40Gb/s en 100Gb/s zijn hiermee mogelijk.

Meerwaarde Cat 6 en Cat 7

Aangezien er geen consumenten producten zijn die gebruik maken van snelheden hoger dan 1Gb/s zullen er voor vrijwel alle toepassingen nog gewoon Cat 5e bekabeling worden toegepast mits de kwaliteit van de kabel daadwerkelijk Cat 5e is, de daadwerkelijke kwaliteit van een kabel aangeduid met Cat 5e wil nog wel eens sterk afwijken van de standaard waardoor minder hoge snelheden mogelijk zijn. In datacentra zal Cat 6a en Cat 7a hooguit als goedkoper alternatief worden toegepast voor de communicatie tussen switches of servers. Zowel de kabel als de netwerkapparatuur is goedkoper als je met koper kabels werkt dan met optische glasvezel kabels. Het grootste voordeel van Cat 6a en Cat 7a is dan ook te vinden in de bekabeling zelf, deze is minder gevoelig voor breken dan optische kabel.

Toepasingen Cat 6a en Cat 7a:

 • Communicatie tussen switches
 • Communicatie tussen server en switch

Aandachtspunten bij het aansluiten?

Als u kiest voor een bepaalde standaard is het van belang de juiste kabels, connectoren en netwerkapparatuur toe te passen om hier gebruik van te kunnen maken. Bespaar niet op de eenmalige kosten van kabels en connectoren, want het behalen van 10Gb/s, 40Gb/s of zelfs 100Gb/s is van vele factoren afhankelijk. Ook de maximale lengte is per snelheid anders.

 • Juiste materiaal
 • Rekening houden met de maximale lengte
 • Compatibel apparatuur
 • Rekening houden met eind connectoren

De keuze om een gebouw toekomst bestendig te bekabelen zal lastig worden. Omdat de ontwikkelingen snel gaan kan het voordeel hebben om gelijk te kiezen voor glasvezel, al moet er dan altijd een omzetting plaats vinden van optisch naar elektrisch om de huidige generatie kantoorapparatuur aan te kunnen sluiten. Ook bij grote afstanden zal snel voor glasvezel gekozen worden. Maar door grotere kans op kabelbreuk kan het voordeel hebben om Cat 6a en Cat 7a toe te passen, maar bedenk wel van tevoren waarom er voor een bepaalde standaard gekozen wordt en weeg de voor en nadelen goed tegen elkaar af.

Cat 5e, 6 en 7 kabelschema2020-09-15T12:26:06+02:00

Cat 5e, 6 en 7 kabelschema

Netwerk kabels maken vereist de nodige precisie en kennis. Het gebruik van de juiste materialen en gereedschappen is hierbij erg belangrijk. Veel winkels verkopen dan ook kabels en conectoren die lastig te monteren zijn.

Er zijn verschillende kwaliteiten kabels:

 • STP staat voor Shielded twisted-pair. Dit houdt in dat iedere paar van draden omhuld is met een metaalfolie en dat het geheel van deze paren ook nog omhuld is met metaalfolie.
 • FTP staat voor Foiled twisted-pair. Deze heeft enkel een metaalfolie om alle draden heen, niet per paar draden.
 • UTP staat voor Unshielded twisted-pair. Deze is flexibeler, maar heeft geen metaalfolie, enkel een plastiek omhulsel (net als STP)

UTP is de meest gebruikte kabelsoort. Uitsluitend als het netwerk hele hoge snelheden dient te bereiken wordt een ander soort kabel toegespast (STP). Tot 1 Gb/s kunt u in de meeste gevallen gebruik maken van Cat 5e UTP kabel. Als de kabel van computer naar switch of router loopt dient een rechte kabel (straight) gemaakt te worden. De kabels dienen 1 op 1 aangesloten te worden om zo op beide uiteinden gelijk te zijn.

Lees ook: Cat 6 en 7 nut of noodzaak?

Lees ook: Netwerkkabel kwaliteit – Herken slechte UTP kabel

Gebruik bij voorkeur schema T568B omdat dit de meest gebruikte standaard is.

Hieronder het kabelschema voor Cat 5 t/m 7 netwerkkabels:

cat5_pinout

De connectoren aansluiten kan lastig zijn. Heeft u hierbij hulp nodig of heeft u geen gereedschap om dit te doen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

568b-kabel

Meer weten?
Neem contact op met ICT XS.

UITGEBREID DIENSTEN OVERZICHT

ICT XS DOET MEER
 • Webdesign
 • Website beveiliging en beheer
 • SEO optimalisatie
 • Managed Wordpress Webhosting
 • Kantoor automatisering
 • Ondersteuning van radapparatuur
 • Reparatie van computers en laptops
 • NAS apparatuur
 • IT Beveiliging
 • Endpoint beveiliging
 • Anti-Virus en Anti-Spyware
 • Netwerk en WiFi beveiliging